Lupin Bønnemel
45,00 kr. – 350,00 kr.
De økologiske hvide lupin bønner er dyrket på Kragegården på Fyn og er af sorten Frida, hvor de er blevet stenkværnet til mel.
Lupin bønnemel kan bruges i fx bagning. Rig på protein og kostfibre og er fra naturens side glutenfri.
Kan indeholde spor af gluten. Lupin er en allergene. Hvis man er allergisk overfor peanuts kan man evt også reagerer på lupin.
Levering 3-6 hverdage
Fri fragt til pakkeshop
ved køb for 499,-
Sendes med GLS
Jeg er Ditte og Linser for Livet. Jeg står for alt i forhold til produkterne lige fra at lave mel, veje produkter af, sætte labels på og sætte på hylderne.
De fleste kender lupiner fra grøftekanten i de smukke blå og lyserøde farver. Dem kan man ikke spise, da de er giftige. Den gruppe af lupiner, jeg arbejder med, er en bælgfrugt og en meget spændende en af slagsen.
De danske landmænd har i længere tid dyrket lupiner til foder. De har et højt proteinindhold og et stort udbytte, og derfor er de gode som dyrefoder. Nu har vi mennesker heldigvis også fået øjnene op for denne spændende bælgfrugt, nu også som mel.
Kristian, som har Økomølleriet på Kragegården i Havndrup på Fyn, laver flere af mine produkter, og vi har samarbejdet siden 2022. Økomølleriet overtog i 2007 gamle stenkværne, valser og sigter fra Bent og Sylva på Hvenegaard i Rynkeby, som har malet mel siden 1985. Bent Hvenegaard lærte sig håndværket ved at tage rundt til gamle fynske møllere og har siden givet traditionerne videre til Kristian.
Mottoet for Bent og nu Kristian er: "At male korn er ikke bare noget, man gør, det skal gøres rigtigt." Produkterne bliver malet fem gange for at få et optimalt meludbytte og med en bagemæssig kvalitet i top.
Kristian begyndte at male Frida lupinbønner til mel i 2023. Først bliver de valset to gange og derefter malet til mel. Kristian sørger for, at hele lupinen bliver brugt. Lupinen har en kraftig skal med mange kostfibre, så der kan forekomme nogle skalflager. Melet kan bruges i mange sammenhænge i køkkenet, både i bagning som brød og knækbrød eller grøntsagsdeller og panering.
Lupin bønner er fra naturens side glutenfri, og dermed er lupin bønnemel som udgangspunkt glutenfri. Men melet kan indeholde spor af gluten, da dyrkning, produktion og pakning ikke er sikret mod kontaminering af gluten.
Lupin er på allergene listen og hvis man reagerer på peanuts kan man også reagerer på lupin.
Generelt indeholder bælgfrugter meget lidt fedt og ligger som regel under 2 g per 100 g. Men lupinen skiller sig ud, da den har 8,7 g fedt. Derudover har lupin et højt indhold af kostfibre og protein, begge over 30 g per 100 g. Det betyder også, at lupinen har et lavt indhold af stivelse.
Yderligere information
Vægt | N/A |
---|---|
Vejledende næringsdeklaration pr. 100 g: | Energi – 1321 kJ – 317 kcal |
Allergener | Kan indeholde spor af gluten |
Ingredienser | Frida lupin bønner |
Holdbarhed | Minimum 6 måneders holdbarhed fra bestilling |
Mærkning | DK-ØKO-100 DK-jordbrug, Statskontrolleret økologisk |
Opbevaring | Tørt og mørkt |
Oprindelsesland | Danmark |
Produceret af | Linser for Livet ApS, DK-8543 Hornslet |